Sluiten
Jimmy - Vrijdag 16 Februari 2024

De nieuwe strategie van Xbox en de multiplatform-toekomst van gaming

In een podcast van Microsoft die gisteravond werd uitgezonden, zijn we meer te weten gekomen over de toekomstplannen van het Xbox-merk. Na veel geruchten over onder andere Xbox-exclusives die mogelijk naar andere consoles zouden komen en een koerswijziging die de toekomst van gaming wellicht kan veranderen, weten we nu iets beter wat we kunnen verwachten. 

In de podcast, waar de CEO van Microsoft Gaming Phil Spencer en Xbox-directeur Sarah Bond aanwezig waren, werd bevestigd dat er 4 Xbox-exclusives binnenkort naar PlayStation en Nintendo Switch komen. De games zijn nog niet officieel bekendgemaakt, maar The Verge claimt dat het om Pentiment, Hi-Fi Rush, Sea of Thieves en Grounded gaat.

Hoewel dit een voortzetting lijkt van Microsofts focus op multiplatformgaming, zou het ook een indicatie kunnen zijn van een geleidelijke verschuiving naar een grotere nadruk op multiplatformreleases in de toekomst. 

Xbox blijft toegewijd aan consoles én de Game Pass
Wel werd benadrukt dat de consoles van Xbox een belangrijk onderdeel van de strategie blijven, waarbij ook werd gehint naar een nieuwe next-gen console van Xbox. "We hebben spannende dingen rondom hardware waar we deze feestdagen meer over delen", viel uit de woorden van Sarah Bond op te maken. Ook de Game Pass blijft exclusief beschikbaar op Xbox-platforms, en first-party-games blijven op dag één op Game Pass verschijnen. Microsoft benadrukt dat het Xbox-gamers wil blijven belonen met uitgebreidere ervaringen, inclusief backwards compatibility, cross-play, cross-save-progressie, handige cloud gaming en meer, waardoor de continuïteit van het Xbox-ecosysteem wordt gewaarborgd.

Evolutie naar multiplatformgaming
Terwijl exclusieve games nog steeds belangrijk zijn, hint Xbox-topman Phil Spencer op een mogelijke evolutie naar meer multiplatformreleases in de komende jaren. Deze aanpak lijkt in lijn te liggen met veranderingen in de industrie, waarbij zelfs concurrenten zoals Sony exclusives naar pc brengen. Microsoft erkent de uitdagingen in de huidige game-industrie en lijkt met deze strategie voor te sorteren op een meer flexibele benadering van platformreleases. "Ik verwacht dat exclusieve games, die slechts op één platform verschijnen, in de komende vijf tot tien jaar een steeds kleiner deel van de game-industrie zullen vormen,"

Wel benadrukt hij dat het verhuizen van de vier games naar PlayStation 5 en Switch als een experiment geldt, waarbij bij succes meer spellen kunnen volgen. "Ik denk niet dat we in deze industrie ooit moeten uitsluiten dat een game naar een ander platform komt. We richten ons op deze vier games en leren van die ervaring." 

Volgens Microsoft brengt het de Xbox-exclusives naar concurrerende platforms met als doel de evolutie van het Xbox-merk te bevorderen en op langere termijn succes te creëren voor zowel Xbox als de gehele industrie. 

Een SwitchStationBox in 2040?
We zien dus langzamerhand een verschuiving waarbij concurrenten overstag gaan met het overbrengen van titels, wat een voorbode zou kunnen zijn voor de toekomst. Zo heeft Sony al een aantal exclusives naar de PC gebracht en weten we nu dat er Xbox-exclusives de weg zullen vinden naar de PlayStation en de Switch. En dat is fijn voor ons gamers! De tijd zal leren hoe de nieuwe strategie van Xbox uitpakt, maar ook hoe concurrenten hiermee om zullen gaan. Wel is duidelijk geworden dat Microsoft meer dan ooit open staat voor een toekomst waarin multiplatformreleases vaker voor zullen komen. Wordt vervolgd!

News & Updates

Recente artikelen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »